Нигерийските военни отблъснаха атака срещу обект на компанията Деу
Нигерийските военни отблъснаха атака срещу обект на компанията Деу / netinfo

Нигерийски войници отблъснаха атака срещу строителен обект на корейския концерн "Деу" в богатата на петрол Делта на река Нигер рано тази сутрин. Убити са няколко от нападателите, предаде Ройтерс, позовавайки се на военните.

Атаката е била извършена в Мбиама, близо до главния град в Делтата Порт Харкорт, където "Деу" строят по поръчка на италианската петролна компания "Аджип". Точният брой на убитите не се разкрива.

Служителите на "Деу", в това число и чужденци, живеят до строителния обект. Фирми, наети да се грижат за сигурността на петролните компании в региона, смятат, че нападателите вероятно са имали за цел да отвлекат служители на "Деу".

Отвличанията на чуждестранни петролни работници заради откуп са доста често явление в Делтата на Нигер. Чести са и атаките срещу тамошните съоръжения за добиване на петрол.

В южния нигерийски щат Делта вчера беше отвлечен от неизвестни лица българският гражданин Кирил Рафаилов Елевтеров след нападение над британската петролна компания "Експогруп". При нападението беше похитен и британски гражданин, работещ за същата компания.