/ IStock
Властите в Нигер обявиха три дни на национален траур след атаката в събота, недалеч от границата с Мали, при която бяха убити сто души, предаде Франс прес.

Вътрешният министър на Нигер Алкаш Алхада заяви, че властите ще направят всичко възможно, за да предотвратят нови нападения.

Клонът на Ал Каида в Сахел пое отговорност за убийството на френски войници в Мали

Министърът обеща също така да бъде раздадена храна на хората, които са засегнати от атаката в събота, която е най-смъртоносното нападение на джихадисти от района на Сахел срещу цивилни.

Правителството планира да организира форуми с участието на религиозни и общностни лидери с цел да бъдат прогнозирани рисковете от междуособни конфликти.

В събота джихадисти атакуваха селищата Чома Бангу и Зарумадерей. Придвижвайки се с около стотина мотоциклета, джихадистите извършиха най-кървавото нападение срещу цивилни в Сахел, по данни на неправителствени организации, които следят случващото се в този африкански регион.

Смята се, че нападателите са нахлули от Мали и са извършили нападението като отмъщение за убийството на двама бойци от местни младежи, сформирали отряд за самоотбрана. 
БТА