/ Gulliver/Getty Images
Свързаната с Ал Каида Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (ГПИМ) пое отговорността за нападението в понеделник, при което бяха убити трима френски войници в Мали, в изявление, публикувано в пропагандния си сайт Аз Залака, предаде Франс прес.

Групата, която е главният джихадистки съюз в Сахел, говори за продължаващото френско военно присъствие в този район, за карикатурите на ислямския пророк Мохамед и изказаната от френския президент Еманюел Макрон защита на публикуването им в името на свободата на словото, както и за политиката на френското правителство към мюсюлманите във Франция.

"За да се сложи край на френската окупация на Сахел, братята муджахидини нападнаха автоколона на френските окупационни сили по пътя между Госи и Хомбори. Тази операция струва живота на трима души от елитните сили на окупационната армия", се казва в изявлението.

ГПИМ призова французите да окажат натиск на правителството си да изтегли френските войски от Мали.

Тримата войници бяха убити при експлозия на крайпътна самоделна бомба в пограничния район с Нигер и Буркина Фасо. С тяхната смърт броят на убитите в Сахел френски войници от началото на антиджихадистката операция "Сервал" през 2013 г. и последвалата я "Бархан" става 47, отбелязва
БТА