Независимая газета: Визитата на Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона
Независимая газета: Визитата на Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона / БГНЕС

Посещението на Джон Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона, пише "Независимая газета". Държавният секретар на САЩ, пристигнал вчера в Русия, "представи пресен план за сътрудничество в Сирия, който огорчи военните", пояснява руският вестник.

Инициативите на Кери смутиха, дори разгневиха служителите от Пентагона и разузнаванията - новият подход коренно се различава от политиката, водена от Вашингтон през последните години, се казва в материала.

Руското издание цитира проектоспоразумение за координирани действия срещу терористите в Сирия, което американската администрация е предала за разглеждане в руското правителство. Текста публикува в сряда на сайта си "Вашингтон пост".

Независимая газета Визитата на Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона
netinfo
Документът предвижда разширяване на координацията и дава на Путин нещо отдавна мечтано - по-тесни отношения със САЩ и намаляване на международната изолация, ето защо Пентагонът по принцип е срещу този план, отбелязва "Вашингтон пост".

"Според мен визитата на Кери красноречиво отразява бъркотията в политиката на САЩ спрямо Русия", цитира "Независимая газета" коментар на американската анализаторка Хедър Конли.

Руският й колега Виктор Кременюк обаче напомня разликите в позициите на "администрацията на Обама, Пентагона и ЦРУ". Според него Кери е пристигнал в Москва, "за да смекчи ситуацията в отношенията на фона на лидерската среща на НАТО, чиито участници скочиха срещу Русия".

"За Щатите няма изгода от взаимни нападки с Руската федерация, Вашингтон иска да поддържа нормални работни отношения с Москва и що се отнася до Сирия, и по ядрената тема", казва Кременюк.

Независимая газета Визитата на Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона
netinfo

"Ругатните на балтийците и поляците са трън в очите за Белия дом и задачата на Кери е да премахне ненужното напрежение, да убеди (Москва) от името на президента (Обама), че позицията на САЩ е доброжелателна. А и самият Путин отправи сигнал, че няма нищо против. Безспорно и в Америка, и у нас мнозина не харесват този подход: критиците му искат добре очертана конфронтация, студена война, те ще сипят критики и всякак ще слагат пръти в колелата, убеждавайки, че Обама изневерява на американските интереси", заявява московският аналитик.

Източник: БТА