Нередактирани интервюта на Никсън разказват за последните му дни в Белия дом и Уотъргейт
Нередактирани интервюта на Никсън разказват за последните му дни в Белия дом и Уотъргейт / снимка: Guliver/Getty Images

Първите нередактирани интервюта на бившия американски президент Ричард Никсън, в които той си спомня за последните си дни в Белия дом, бяха публикувани вчера от неговата мемориална президентска библиотека с музей в Калифорния по повод на 40-годишнината от оставката му, предаде ДПА.

Серията от разговори, озаглавена "Един президент подава оставка", се базира на нередактиран и до голяма степен непознат материал от записи, направени през 1983 г., в които експрезидентът републиканец разговаря с бившия си помощник Франк Ганън за своята оставка и за последните дни на поста си като държавен глава.

Серията започва с негови спомени как е преценявал възможностите, които му остават, преди да вземе решението да подаде оставка на 5 август 1974 г., и завършва с размисли за последния му ден като президент - 9 август. Интернет порталът "ЮТюб" ще публикува новите материали с по едно видео всеки ден до събота.

Никсън подаде оставка в резултат на скандала "Уотъргейт", тъй като се оказа изправен пред неминуем импийчмънт от Конгреса заради опитите му да прикрие ролята си в него. Самият скандал се разрази след 17 юни 1972 г., в разгара на предизборната президентска кампания в САЩ, заради проникването с взлом в Националния комитет на Демократическата партия в административния комплекс "Уотъргейт" във Вашингтон.

Разследване на в. "Вашингтон пост" разкри, че проникването, наред с редица други мръсни политически трикове на републиканците спрямо основния им предизборен съперник, са били координирани от Белия дом. Те са били пряко свързани с усилията на Никсън да бъде преизбран на всяка цена. Скандалът подкопа общественото доверие в правителството на САЩ и постави фокуса на американските медии върху рисковете от злоупотреби с власт от страна на националните лидери.

Източник: БТА