Горските пожари по света стават все по-интензивни, свирепи и унищожителни за околната среда. В западния американски щат Колорадо, пожарите на сухи треви и площи могат да тлеят дълго време, а почистването им може да струва прекалено скъпо. Еколози от Боулдър експериментират с по-естествен начин как да се справят със изсъхналите дървета, клони и треви – чрез гъби, разказва Voice of America (VOA).

В центъра по микология в града, основан от Зак Хедстром, има десетки малки съдове с диви гъби.

„Култивираме видовете извън от средата им и ги вкарваме в нашата лаборатория, изолираме ги, а след това проучваме как могат да бъдат използвани“, заявява той.

Екипът на Хедстром добавя малки дози на стотици чували със смеси за залесяване. В рамките на няколко дни чувалите се пълнят с корените на гъби и мицел, готови за превенция и ограничаване на горските пожари.

Тонове от дървени стърготини могат да увеличат в пъти рисковете от пожари за десетилетия напред.

Лесовъдът Джеф Раведж заявява, че разлагането на подобно количество купчини дървени стърготини би отнело от 20 до 50 години в нормални условия, но използването на диви, местни гъби драстично скъсява този процес – на две години. Резултатите са впечатляващи – може да забърза естествения процес на разлагането на купчината стърготини до десет пъти.

По думите на лесовъда, обаче, е важно да се използват единствено местни диви гъби, за да се избегнат инвазивните видове.

Ако се прави по коректния начин, резултатът е разложена маса от стърготини, която трудно би била обхваната от огън. И прави демонстрация – вдишва от разложените стърготини и заявява: „Не е гранясало. Не е дървесно. Мирише на хубава пръст“, посочва още Раведж.

Пионерите в ограничаването на горските пожари с помощта на гъби се надяват да разгърнат още повече усилията си и да помогнат на хората, които са непосредствено заплашени от горски пожари.
 
Voice of America (VOA)