Небивала суша мъчи Източното Средиземноморие от години
Небивала суша мъчи Източното Средиземноморие от години / БГНЕС, архив

Районът на Източното Средиземноморие, включващ Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и Турция, преживява най-тежката суша през последните девет века, съобщава НАСА, цитирана от турския информационен сайт Нaberler.com.

Самата суша е започнала през 1998 година. Екипът от изследователи от Института за космически изследвания „Годърт" към НАСА, ръководен от Бен Кук, е разработил модел, показващ минали засушавания, с цел да се разберат климатичните условия и намаляването на водите в района на Източното Средиземноморие.

Получените данни показват влиянието на глобалното затопляне в резултат на човешката дейност за засушаването в Средиземноморието. Екипът, ръководен от Кук, е извършил технически анализ на кръговете на стеблата на дърветата, с цел да се установи колко често и колко остри са били засушаванията в Средиземноморието. По този начин са изготвили световен атлас на предходните засушавания.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Благодарение на този анализ са установени нивата на засушаванията през последните 1000 години в района обхващащ Северна Африка, Гърция, Ливан, Йордания, Сирия, както и Турция, Испания, Южна Франция и Италия. В същото време са изследвали историческите документи за периода от 1100-та до 2012 година, като са установили периодите на засушавания.

Според Бен Кук, засушаването в Източното Средиземноморие, включително и Турция в периода 1998-2012 година е превишавало с 50% най-острите засушавания в района през последните 500 години. А за последните 900 години то е било с 10-20% по-значимо от най-големите засушавания в този период. Влиянието на това засушаване все още продължава.

Експерти прогнозират рекордни глобални температури през 2016-а

„Значението и остротата на климатичните промени в резултат на човешката дейност, показват, че е наложително да разберем мащабите на тези изменения. Ако погледнем анормалните явления, които надвишават естествените промени, протичащи през последните столетия, ще установим, че в основата им стои човешката дейност", коментира Бен Кук.

Участникът в изследователския екип Йочханан Кушнир също споделя, че „районът на Средиземно море е един, в които влиянието на човешката дейност върху климата ще бъде най-голямо. Това изследване подсказва, че мащабът на сегашното суша ще е по-силен от предишните засушавания. Източното Средиземноморие преживява глобално затопляне. Получените данни са от значение за компютърния модел, който показва бъдещите рискови засушавания през идващото столетие".

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в списанието „Геофизически изследвания на атмосферата" от Американския геофизически съюз.

Прогнозите имат голяма практическа стойност. Те трябва да бъдат преценени и от политическа гледна точка. В района, който обхващат изследванията, проблемът с водите е много остър, особено за отношенията между Турция, Ирак и Сирия. Той влияе и на отношенията на Израел с тези страни. Известно е, че Тиберийското езеро пресъхва, затова и водите от Тигър и Ефрат, а и от Голанските възвишения са важни за всички страни от региона. Обезсоляването на морската вода, в което Израел има реални успехи, не е кардинално решение.

Как територията на България намалява всяка година

България също трябва да бъде особено внимателна, като източник на води. Изследваният район, косвено обхваща и нашата страна, като потенциален източник на вода. България има ресурс, който трябва да пести от чужди апетити. Гръцките фермери подсказват, че съседите стават непредсказуеми, когато си решават проблемите.

Източник: БГНЕС