Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
НАТО се опасява от втора вълна от коронавирусни инфекции и реши да изготви план за военна операция, за да бъде по-добре подготвен за ново избухване на заразата, съобщи германското списание „Дер Шпигел“.

Според информацията посланиците на НАТО решили миналата седмица по време на тайна среща с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг да се разработи оперативен план с цел той да бъде приет на среща на министрите на отбраната на НАТО през юни.

Според САЩ коронавирусът не е изкуствено създаден или генетично модифициран

„Дер Шпигел“ не посочва източника на информацията.

По време на тайната среща Столтенберг казал, че по-координиран отговор на втора коронавирусна вълна ще бъде лакмусово изпитание за достоверност и сближаване в рамките на съюза, казва „Дер Шпигел“. Съобщава се, че генералният секретар също предлага общи поръчки на лични предпазни средства и лекарства чрез собствената агенция за подкрепа и снабдяване на НАТО.

Посланиците също се съгласили да разработят по-дългосрочен „План за действие при пандемии“.

Инициативите следват отчетени разочарования в алианса, че НАТО не е достатъчно подготвена за пандемията, например, когато става дума за военни полети за подкрепа или въздушни превози на пациенти. „Едва след дълъг период на объркване самолетите успяха да прелетят над Европа по опростена процедура - без индивидуални разрешителни“, пише „Дер Шпигел“.
БГНЕС