/ iStock/Getty Images
Американските разузнавателни служби заключиха, че новият коронавирус "не е изкуствено създаден или генетично модифициран", но заявиха, че те все още проучват дали произходът на пандемията може да бъде проследен до контакт с заразени животни или до инцидент в китайска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението на канцеларията на директора на Националното разузнаване, координиращ мрежата от американски разузнавателни агенции, идва след като американският президент Доналд Тръмп и сподвижниците му лансираха все още недоказаната теория, че лаборатория за инфекциозни заболявания в Ухан - градът епицентър на епидемията в Китай - е била източникът на глобалната пандемия, отнела живота на повече от 220 000 души по целия свят.

НАТО представи списък на неверни твърдения на Русия за пандемията

През последните дни Тръмп обостри риториката си срещу Китай, обвинявайки геополитическия съперник и ключов търговски партньор на САЩ, че не е действал достатъчно бързо, за да спре разпространението на коронавируса, причиняващ заболяването COVID-19, или че не е предупредил света за епидемията.

"Разузнавателната общност се съгласява с консенсуса, постигнат сред научните среди, че COVID-19 не е изкуствено създаден или генетично модифициран. Тя ще продължи активно да проучва новопоявяващата се информация и разузнавателни данни, за да установи дали епидемията е започнала след контакт със заразени животни или е била резултат от инцидент в лаборатория в Ухан", се казва в изявлението.
 
БТА