Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
НАТО представи списък на петте най-известни "мита", разпространявани от Русия по повод пандемията от COVID-19. На първо място се посочва твърдението, че пактът ще бъде уязвен заради разпространението на заразата.

Алиансът уточнява, че военнослужещи в редиците на съюзниците са заболели, но това не се отразява на изпълнението на основните задачи на организацията. На второ място е опровергано твърдението, че НАТО не подкрепя съюзниците в борбата с пандемията, като се отбелязва изпълнението на военни полети за доставка на здравно оборудване до Чехия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Северна Македония, Румъния, Словакия и Испания.

Москва обмисля наказания за премахване на паметници на съветските воини в чужбина

Следващото твърдение - че COVID-19 всъщност е оръжие на НАТО - е оборено със заключението на Световната здравна организация, че става дума за естествено заболяване при животните. Цитирано е проучване, според което няма доказателства, че вирусът на заболяването е създаден изкуствено или че е бил познат по-рано.

На твърдението, че чрез ученията на НАТО се разпространява болестта, пактът отвръща, че взима всички необходими предпазни мерки. Отбелязва се, че заради пандемията някои от ученията са били съкратени или отменени.
 


НАТО оспорва и твърдението, че разходите за отбрана водят до занижени възможности на здравеопазването. Пактът отбелязва, че въоръжените сили на съюзниците подкрепят действията на цивилните служби в борбата с пандемията. Важно е да продължим да инвестираме в нашите войски, не на цената на общественото здраве, а в защита на народите си, заявява алиансът.
БТА