НАТО изрази подкрепата си за Грузия със специална резолюция
НАТО изрази подкрепата си за Грузия със специална резолюция / снимкa: Sofia Photo Agency

Външните министри на страните членки на НАТО изразиха подкрепа за Грузия със специална резолюция, съобщи в интервю за Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той участва в извънредната среща в Брюксел заедно със своите колеги от страните членки на Алианса. В резолюцията се казва още, че използването на сила не е начин за разрешаването на замразени конфликти. Ето какво разказа Ивайло Калфин.

Заявява се силна подкрепа за Грузия като страна партньор на НАТО, включително и по отношение на създаването на една нова Комисия НАТО – Грузия. Поема се ангажимент да се изпълнят някои от изискванията на Грузия за възстановяване след конфликта. В резолюцията се казва, че всичко, което се е случило няма как да остави без последствие и диалога НАТО – Русия.

Разбрахме, че НАТО ще изпрати екип, които да подпомогне разрешаването на конфликта и грузинските власти при оценките на загубите? Дали ще има българи в този екип?

Не е решено още какъв ще бъде съставът на екипа, но в случая няма и такова значение, защото това е от името на НАТО. Грузия ще бъде подпомогната Грузия при изграждане на система за киберсигурност, от натовски специалисти ще бъде създадена и система за пряка комуникация между Грузия и НАТО. Ще се потърсят начини за възстановяване на радарния контрол, за да се възстанови въздушният трафик на Грузия.

България ще участва ли с нова хуманитарна помощ извън това, което вече беше говорено в последните дни?

През тази седмица ние изпращаме един самолет с над 40 тона хуманитарна помощ. Това са основно медицински материали, които бяха поискани от грузинската страна. Сигурно и България, както и другите страни от ЕС, а и от НАТО сега, ще запазят дългосрочно ангажиментите си към възстановяването на Грузия.