/ БГНЕС
Най-малко 13 души са убити, а около 40 човека са ранени при бомбени нападения срещу три църкви в индонезийския пристанищен град Сурабая, съобщи ДПА. Трите бомбени атаки са били извършени почти едновременно по време на сутрешните литургии в храмовете в 7,30 ч. местно време.

Индонезия бомби църква
БГНЕС


Атакувани са църквите Санта Мария, Дипонегро и Пантекоста. В първата църква са загинали четирима души, в това число и предполагаемият атентатор камикадзе. Във втората църква са убити двама души, а други двама са загинали в третата църква. Атаките са били извършени от камикадзета с мотоциклети и автомобили. В една от църквите е била обезвредена заложена в кола бомба.

Индонезийското разузнаване каза, че атаките вероятно са дело на свързаната с "Ислямска държава" организация Джемаат Аншарут Даулах (JAD). Тя е планирала да нападне на 11 май полицейски участъци, но тъй като полицията е научила и е била готова да реагира, ислямистите са избрали други цели, каза пред местна телевизия говорител на Националната разузнавателна агенция.
 
Аман Абдурахман, предполагаемият водач на групировката, е подсъдим за нападение през 2016 г. в Джакарта, при което бяха убити осем души, включително четирима ислямистки бойци.

Индонезия бомби църква
БГНЕС


Атаките са извършени броени дни след като полицията сложи край на бунт и заложническа криза в затвор край Джакарта. В операцията загинаха петима души, а петима бяха ранени и Ислямска държава пое отговорност за случилото се, припомня Асошиейтед прес.

Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света и от 2000 година е разтърсвана от атентати, отбелязва ДПА. Християните, много от които са от китайското малцинство, са около 9 на сто от населението на Индонезия, което е 260 милиона. Сурабая е вторият по големина индонезийски град.
 
Сред атентатите на остров Бали през 2002 г., взели 202 жертви, Индонезия предприе продължителна кампания срещу екстремистите. Днешните нападения са най-тежките след атаките срещу църкви, извършени на Бъдни вечер през 2000 г., когато загинаха 15 души, а близо сто бяха ранени, припомня Асошиейтед прес.
БТА