Сомалия
Сомалия / БГНЕС
Най-малко 8 души са загинали в сражение между силите за сигурност и ислямистки бойци, щурмували хотел в сомалийската столица Могадишу, съобщи командир по сигурността.

"Силите за сигурност продължават да неутрализират терористите, които са обградени в една стая в сградата на хотела. Повечето от хората са спасени, но до момента е потвърдена смъртта на най-малко 8 цивилни", заяви служителят Мохамед Абдикадир.

Въоръжени лица от групировката "Ал-Шабааб" нападнаха хотел в Могадишу късно снощи.

Нападението срещу хотел "Хаят" е предизвикало ожесточена престрелка между силите за сигурност и въоръжени лица от джихадистката групировка, които все още се крият в сградата", съобщи за АФП служителят по сигурността Абдукадир Хасан. "Няколко минути преди въоръжените лица да си пробият път в хотела, избухна силен взрив", каза Хасан. "Засега не разполагаме с подробности, но има жертви и силите за сигурност в момента се борят с врага, който се е скрил в сградата", добави той.

Свидетели разказват, че няколко минути след първия взрив пред хотела е избухнал втори, който е предизвикал жертви сред спасителите и членовете на силите за сигурност и цивилните, които са се втурнали към мястото след първата експлозия.

Свързаната с "Ал Кайда" джихадистка групировка, която повече от десетилетие води смъртоносно въстание срещу крехкото централно правителство на Сомалия, пое отговорност за нападението.
 
БГНЕС