Най-малко шестима души загинаха от торнадо и мощни бури, опустошили южния американски щат Алабама, потвърдиха спасителни служби. Бурите продължиха на изток, за да ударят съседния щат Джорджия, където Националната метеорологична служба поддържаше предупреждения за торнадо от ранна вечер.

Губернаторката на Алабама Кей Айви написа в Twitter, че е „тъжна да научи, че шестима жители на Алабама са загинали от бурите“.

Жертвите са в окръг Отуга, каза зам-директорът на спешните служби Гари Уивър пред АФП. Торнадо засегна и окръг Далас, събаряйки покриви на сгради и причинявайки „значителни щети“, според кмета на Селма Джеймс Пъркинс. Той призова жителите да стоят далеч от пътищата и да се пазят от свалени електропроводи. „Градските екипи ще бъдат изпратени възможно най-скоро, за да почистят“, добави градоначалникът във Facebook.

Торнадото, метеорологичен феномен, който е колкото впечатляващ, толкова и труден за прогнозиране, е сравнително често срещано явление в САЩ, особено в централните и южните части на страната. В края на ноември беше съобщено за 36 торнада в щатите Алабама и Мисисипи, от които загинаха двама души.
БГНЕС