Мощна буря породи торнадо в южната част на САЩ и донесе обилни снеговалежи и други екстремни метеорологични явления в САЩ и части от Канада.

Бурята рани няколко души в Тексас и нанесе щети на сгради.

По данни на FlightAware.com в понеделник и вторник около 9 000 полета в САЩ са били отложени, тъй като бурята е преминала през цялата страна.
 
Времето също така затвори пътища в някои западни щати, където се очакват до 60 см. сняг.

"Това е доста мощна буреносна система", каза Рич Ото, метеоролог от Центъра за прогнозиране на времето. "Тази буря е малко по-голяма от средна по сила зимна буря. Хората трябва да си останат вкъщи през деня, ако живеят на север", добави той.
 
Най-лошото време започна в понеделник вечерта и се очакваше да продължи до сряда, като засегне централните и северните Високи равнини - регион в САЩ, който включва източните части на Монтана, Уайоминг, Южна Дакота и Небраска, каза Ото.
 
Очаква се в тези щати да има поривисти ветрове със скорост над 64 км/ч и обилни снеговалежи.

Във вторник над 20 милиона души в САЩ бяха предупредени за опасност от лошо време.
 
Предупрежденията за снежни бури от Националната метеорологична служба бяха в сила и за всички тези щати, както и за Колорадо. Те се предизвикват от прогнозираните ветрове със скорост над 35 км/ч, придружени от обилен снеговалеж.
 
Обилният снеговалеж, съчетан със силни пориви на вятъра, ще доведе до ниска видимост и "коварни" условия за пътуване, заяви Ото.
БГНЕС