Най-малко 37 убити в Рас Лануф, повече от 30  жертви и в град Зауия
Най-малко 37 убити в Рас Лануф, повече от 30 жертви и в град Зауия / снимки: Reuters, архив

Най-малко 37 души са били убити в Източна Либия, 10 от тях в сражения в стратегическия петролен град Рас Лануф, а 27 - при експлозия в оръжеен склад близо до град Бенгази, който е изцяло под контрола на опозицията, съобщи АФП, позовавайки се на медицински източници.

„Най-малко 27 души са загинали, а още десетки са били ранени при две експлозии в оръжеен склад снощи край Бенгази. При сраженията в Рас Лануф са убити 10 души”, каза д-р Ауад ал Куаири от болницата в град Брега, на 120 км източно от Рас Лануф, където били докарани част от ранените и загиналите. 

Бунтовниците в град Брега се опасяват от нови въздушни удари. Лекар от болницата в Адждабия, на 80 км източно от Брега, където също бяха откарани убити и ранени, съобщи за 8 загинали и 21 ранени, трима от които - в критично състояние, посочва БТА.

„Силите на Кадафи са тежко въоръжени, докато повечето от бунтовниците имат само автомати. Бях ранен в гърдите от снаряд. Останах край пътя, после ме взе линейка, която ме откара първо в Брега, а оттам в Адждабия”, разказа 28-годишен бунтовник.

Най-малко 30 души, повечето от тях цивилни, са загинали в град Зауия при сблъсъци на въоръжени членове на опозицията с части на либийската армия, лоялни на Муамар Кадафи, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира лекар, който ръководи полева болница в центъра на града. „Това са данни, за които сме сигурни. Но според нас броят на жертвите е по-голям”, заявил лекарят.

Според Ройтерс силите, лоялни на Кадафи, са се изтеглили от Зауия след сражения с въоръжени групи на опозицията и са образували пръстен около него. Очевидци съобщили за агенцията, че правителствените части вероятно се готвят за нов удар срещу защитниците на града.