Турция земетресение
Турция земетресение / БГНЕС
Най-малко 14 души са задържани в Турция по обвинения в пренебрегване на строителните норми, след като хиляди сгради се срутиха при силните земетресения в Южна Турция на 6 февруари, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция.

Прокурори издирват още 33 души в град Диарбекир във връзка с отговорността им за нарушения, като премахване на бетонни колони с цел освобождаване на пространство.
Повечето от задържаните са изпълнители. Един от тях бе арестуван на летището в Истанбул при опит да избяга в Черна гора с пари в брой, съобщава Анадолската агенция.

Девет други са отведени в предварителен арест в Шанлъурфа и Османийе.

Над 24 000 са загиналите при земетресенията в Турция и Сирия

Задържаните са заподозрени в извършване на незаконни промени в конструкцията на сградите, включително разрушаване на носещи стени и колони, което е довело до срутване на сгради и смърт на хора.

Арестуваният на летището в Истанбул строител е изпълнителят на жилищния комплекс „Рьонесанс“ в Антакия (окръг Хатай), който се срути по време на земетресението, а е построен преди 11 години. Сградата имаше 250 апартамента. Според законите на страната такава нова сграда трябва да бъде построена по всички необходими стандарти, за да издържи на земетресението.
София Георгиева/БТА