/ iStock/Getty Images
Наказателният съд в Скопие отказа да издаде временен паспорт на скандалния македонски бизнесмен Орце Камчев.

Камчев се счита за най-богатия човек в Северна Македония. Той е обвиняем по делото "Империя" за пране на пари, участие в организирана престъпна група и незаконно финансиране на партията на избягалия в Унгария бивш премиер Никола Груевски.

Зам.-председателят на македонския парламент е под домашен арест

Прокурорката Лиле Стефанова категорично се противопостави на искането за издаване на временен паспорт за Камчев. Такъв документ той получи в началото на тази година от бившия ръководител на Специалната прокуратура Катица Янева. Тя беше в затвора в продължение на три месеца, а от вчера е пусната под домашен арест.

След като стана известна позицията на Стефанова, Камчев обвини нея, Катица Янева и сина ѝ Лазар в престъпления.

Йордан (Орце) Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Зоран Заев: Ще заведа дело за клевета, защото не съм замесен в случая „Рекет” (ОБЗОР)

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година. 
БГНЕС