Македонският премиер социалдемократ Зоран Заев
Македонският премиер социалдемократ Зоран Заев / БГНЕС
Министър-председателят на Македония Зоран Заев за пореден път отхвърли всякакви внушения, че е замесен в случая „Рекет”, съобщава МИА.

Реакцията му е по повод медийни публикации, в които се твърди, че премиерът и други висши функционери са предупредили заподозрените по случая „Рекет”. Заев ги определи като „лъжа и манипулация”.

Премиерът призова прокуратурата да потвърди достоверността на протокола, в който се твърди, че фигурира и неговото име.

„Призовавам главния прокурор да потвърди достоверността на споменатия протокол и да съобщи дали това е казано. Второ, ще заведа дело, защото това не е истина. Няколко пъти отхвърлих каквато и да е връзка с Боки 13 – Боян Йовановски по случая „Рекет” и стоя твърдо зад тази позиция”, обяви Заев пред медиите.

Според него, освен публикуваната една страница от протокола, всичко останало е преразказ, което е сериозна манипулация. Той подкани журналистите да разследват всичко, което е важно за обществото, но ако манипулират информацията, ще носят отговорност за това.

Заев заяви, че ще покани Радмила Шекеринска, Никола Димитров и Фросина Ременски, споменати в публикациите, също да подадат жалба за клевета, а документите ще бъдат представени пред широката общественост. По този начин ще стане ясно за всички, че журналистът, публикувал тази новина, лъже.

На въпрос дали ще потърси политическа отговорност, ако се докаже, че споменатите политици са замесени, министър-председателят заяви, че никой не може да стои по-високо от отговорността и истината.

„Лично аз не вярвам, че някой от висшите функционери на СДСМ е замесен, но разследването трябва да докаже това. Наше задължение като изпълнителна власт е да създадем условия за независимо разследване, което ще ни даде всички отговори”, подчерта Зоран Заев.

Скандалът избухна през юли, когато Йовановски и негов сътрудник бяха арестувани и обвинени в подкуп на богатия бизнесмен Орце Камчев, който е заподозрян в отделно дело за пране на пари. Двойката, както се твърди, е предложила да се намали присъдата на заподозрения чрез връзките им със специалния прокурор, който отговаря по случая.

Десен италиански вестник публикува записи на явните преговори за подкуп - включително един с гласа на главния специален прокурор Янева, което предполага, че тя е замесена. Янева, която подаде оставка през юли, потвърди, че записът е истински, но заяви, че разговорът не я уличава във вина.

Скандалът нанесе огромен удар на Службата за борба с престъпността, създадена по време на политическа криза през 2015 г. за разследване на престъпления, свързани с бившата администрация.

Той заплашва да извади наяве случаи с подслушване в Северна Македония в чувствителен момент, като страната се надява ЕС да даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване през октомври.

 Катица Янева беше задържана по искане на Прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и борба срещу корупцията. Тримата съдии от Наказателния съд са били единодушни срещу жалбата на Янева. Ако нейната вина бъде доказана тя може да получи най-малко три години затвор. В момента тя се намира в ареста на затвора в "Шутка".
 
БГНЕС