Новият министър на здравеопазването във Великобритания призова гражданите, изправени пред непознати рекордни температури в следващите дни, да внимават за семейството и приятелите, предаде Би-Би-Си.

Въвеждат се допълнителни мерки за линейките и спешната помощ с наближаването на горещата вълна в Обединеното кралство, каза министърът на здравеопазването Стив Баркли.

Повече оператори и допълнителен капацитет за линията за помощ 111 са сред стъпките, планирани за понеделник и вторник.

Той призова обществеността да внимава за уязвимите роднини и съседи
Обявено е национално извънредно положение и е издадено първото предупреждение за червен код за екстремни горещини във Великобритания, като температурите вероятно ще достигнат 41 градуса (106F).

Това ще бъде най-високата температура, регистрирана някога в Обединеното кралство - над сегашния връх от 38,7C в Кеймбридж през 2019 г.

Стив Баркли каза:

„Ясното послание към обществеността е да се предприемат разумни стъпки по отношение на водата, сянката и облеклото. Това е най-добрият начин за смекчаване на ефекта от горещината“.

Високи температури и бушуващи пожари в Западна Европа

Молим хората да внимават за своите съседи и тези, които може да са уязвими.“

Допълнителната подкрепа за здравните услуги включва също допълнителен капацитет линейки и освобождаване на място в болниците, така че пациентите да не остават в линейките навън, каза той.

Ръководителите на Националната здравна служба предупредиха, че може да има по-голямо търсене на линейки. Те напомниха, че пациентите не трябва да се оставят извън болниците при горещо време за повече от 30 минути.

Новият министър на здравеопазването говори след извънредно заседание на „Кобра“, проведено от правителството в събота.

Министърът на кабинета Кит Малтхаус, който го председателства, предупреди за значителни смущения в транспорта и призова хората да не пътуват, освен ако не е необходимо.

„Топлината ще засегне например релсите, така че влаковете трябва да се движат по-бавно“, каза той и добави: „Ако не се налага да пътувате, това може да е момента да работите от вкъщи.“

На училищата се предоставя помощ и насоки, за да могат да останат отворени, каза Малтхаус.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) каза на хората да предприемат прости стъпки, за да останат в безопасност.

„При тези изключително високи температури всеки може да бъде засегнат“, каза проф. Изабел Оливър, главен научен директор.

„Миналата година не достигнахме температури, близки до прогнозираните за следващата седмица [и] регистрирахме над 1 600 смъртни случая в повече, свързани с периода на горещата вълна. Ето защо се стремим всеки да знае какво може да направи, за да останем в безопасност."

Червен код от Met Office - най-високото ниво - е за екстремни горещини и обхваща район, включително Лондон, Манчестър и Йорк в понеделник и вторник.

Предупреждението се издава се за първи път от стартирането на системата за предупреждение за горещини миналата година.

Някои училища също ще затворят в началото на следващата седмица, а някои болнични прегледи ще бъдат отменени.

Останалата част от Англия, Уелс и Южна Шотландия ще бъдат под оранжево код за екстремни горещини, докато в Европа смъртоносни горски пожари избухнаха в Португалия, Испания и югозападна Франция. 
БГНЕС