Мъжът от Корк обмислял да изгори почти 5 милиона британски лири
Мъжът от Корк обмислял да изгори почти 5 милиона британски лири / снимкa: БГНЕС

"Мъжът от Корк", който бе изправен пред съда по обвинение в пране на пари, заявил пред полицаите, че обмислял да изгори почти 5 милиона британски лири, които съхранявал в мазето си, защото чувствал огромен стрес заради самото притежаване на парите. Това стана ясно в съда, пише в днешния си брой в. "Айриш таймс".

   

Финансовият съветник Тед Кънингам бил попитан от служителите на реда какво възнамерявал да прави с откраднатите при обира в "Нордърн банк" 4,9 милиона британски лири, които получил и укривал в шкаф в мазето на къщата си в ирландския град Фаран, графство Корк.

  

"Обмислях да ги изгоря, наистина", казал Кънингам при разпита, след като бил арестуван по подозрение, че е член на ИРА.

 

Следователите го разпитвали за това какво планира да прави, след като продаде на група българи кариерата за пясък и чакъл в Шинрон. Той мислел да използва тази продажба като средство, с което да обясни придобиването на такава огромна сума пари. Кънингам бил съсобственик на кариерата заедно с още трима съдружници.

   

Задържаният казал още на полицаите, че знаел, че съхраняваните в мазето му пари са от обира на "Нордърн банк" в Белфаст. Той отрича повдигнатите срещу него обвинения за пране на пари.

   

Вчера беше двадесетият ден от процеса в съда в Корк, на който бяха представени също доказателства, че Кънингам планирал да основе банка в България с тогавашния председател на ирландското подразделение на "Банк ъв Скотланд" Фил Флин. Кънингам казал, че Кетрин Нелсън, сътрудничка на Флин, била свръзката за изграждане на контакти и за уреждане на срещи в България, включително със заместник-министър на финансите. Нелсън свързала Кънингам с група българи, които трябвало да купят кариерата в Шинрон.