В разкъсвания от война Судан Макур Диет познава добре ужаса на конфликта.

Преди повече от десет години той останал без един крак заради рана от куршум. Макур изгубил надежда за бъдещето и бил на път да се предаде.

Но един ден получил протеза и нов шанс за живот. Сега мисията му е да помага на други жертви на насилие да проходят отново. Той обикаля страната, открива хора с ампутирани крайници и конструира протези за тях в работилницата си. Вижте неговата история в "National Geographic" във vbox7:

Южен Судан е бил съсипан от унищожителни удари, но Макур помага за възстановяването му, стъпка по стъпка.

Судан
iStock/Getty Images

“На война всички страдат. Разбрах колко е важен кракът ми в деня, в който беше ампутиран. Въпреки това работя в рехабилитационен център и правя нови крака за другите”, казва Макур.

Една от тези „други“ е Марта Атет от едно от съседните села. Марта е изгубила единия си крак след ухапване от змия и дълго време не е имала надежда, че отново ще може да ходи.

протези
National Geographic


Тя споделя: „Месеци бях на легло. Мислех си за самоубийство, да се махна от този свят. Но семейството ми каза, че самоубийството не е решение. Нужно е постоянство, дори да си на легло. Казаха, че ако се оправя, ще ми намерят изкуствен крак.“