Недоверчив татко оспори бащинството на близнаците си и се оказа родител само на едното момченце
Недоверчив татко оспори бащинството на близнаците си и се оказа родител само на едното момченце / iStock/Getty Images
Жена е родила близнаци, които са от двама различни мъже, което се среща изключително рядко, съобщи ЕФЕ. Случай, който група учени от Националния университет на Колумбия документира след проучване, проведено и поискано от мъжа, отрекъл бащинството на децата през август 2018 г.

Той подозирал, че близнаците не са от него. Групата за генетика и идентификация на населението на Националния университет в Колумбия (UNAL) получи задачата и установи с генетични маркери бащинството на двама близнаци от предполагаемия баща. Те провериха ДНК на мъжа, поискал тестовете с двойката близнаци, но изненадата дойде с резултатите: само един от тях беше негово дете.

Групата учени, извършили тестовете, посочи, че „това съвпада с генетичния профил само на един от тях, т.е. че за другия това е изключване на бащинството“. Което в науката е известно като много рядко явление, когато втора яйцеклетка, освободена по време на овулацията при същия менструален цикъл, се опложда от спермата на различен мъж при сношение с него.

За да определи бащинството на тези близнаци, Андреа Касас Варгас, биолог от Националния университет „Лилиан“, използва поредица от по-специални маркери, за да гарантира резултатите от тестовете. В случая е използван така нареченият „Y хромозомен панел“, като се има предвид, че близнаците са от мъжки пол.

"Y хромозомата се секретира само от бащината линия и тя се блокира от едно поколение на друго, никога не се променя", казва експертът, подчертавайки, че това е метод, широко използван в тези тестове за бащинство.

"Така че, като не се променят, се очаква тези маркери на Y хромозома да са напълно идентични с тези на бащата. В този случай генетичният профил, съвпадащ с един от близнаците, се наблюдава отново, а другите не съвпадат, което потвърждава изключването ", се казва в информацията от изследването, публикувана в списание Biomedica.

В случая, за да се потвърди, че в анализа няма технически грешки, се провежда нова процедура с нови проби, която завършва със същия резултат.

Превод и редакция: DarikNews