/ iStock/Getty Images
Отговорът на Русия на забраната за транзит на стоки до Калининградска област през Литва ще бъде в практическото поле, а не в дипломатическото, анонсират от Министерството на външните работи на страната, цитирани от местните агенции.

Литва уведоми Калининградска област, че от 18 юни забранява транзитът на стоки, предмет на санкции на ЕС: строителни материали, метал, дърво, цимент, торове, алкохол, хайвер и някои други категории стоки, които общо представляват около 50 процента от целия транзит до региона.

Губернаторът Антон Алиханов подчерта, че фериботният комплекс на Калининградска област ще се справи с новия обем товари на фона на решението на Вилнюс. Транспортирането на нефтопродукти до региона през Литва продължава, като транзитът им не е ограничен до 10 август.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Литва, като е взела такова решение, действа агресивно и е надхвърлила недружелюбните линии. Според нея Вилнюс трябва да разбере, че оценката на Москва за подобни действия като враждебни означава, че сега „не е време за преговори“. Министерството на външните работи подчерта, че Русия си запазва правото да защитава националните си интереси, ако ограниченията не бъдат премахнати.


Кремъл нарече решението на литовските власти незаконно и безпрецедентно. От там подчертаха, че тази ситуация изисква задълбочен анализ, който ще бъде направен в следващите няколко дни, след което ще бъдат предприети ответни мерки.