/ iStock/Getty Images
Секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия предупреди Литва във вторник, че Москва ще отговори на спирането на транзита на санкционирани стоки към анклава Калининград по такъв начин, че болката да бъде усетена най-силно от гражданите на балтийската република, предава Reuters.

Тъй като отношенията Изток-Запад са на най-ниско ниво от половин век заради инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, Литва забрани транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз през литовска територия до и от ексклава, позовавайки се на правилата за санкции на ЕС.

Николай Патрушев, който се води за един от най-близките помощници на Владимир Путин, заяви, че „враждебните“ действия на Литва показват, че Русия не може да се довери на Запада.

„Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия“, каза той.

„Разработват се подходящи мерки в междуведомствен формат и ще бъдат предприети в близко бъдеще“, предупреди Патрушев. „Последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва”.

Калининград, бившето пристанище Кьонигсберг, столица на Източна Прусия, е превзето от Нацистка Германия от Червената армия през април 1945 г. и отстъпено на Съветския съюз след Втората световна война. Той е притиснат между териториите на членовете на НАТО Полша и Литва.

Литва обяви, че забраната за транзит на санкционирани стоки през нейна територия е просто изпълнение на санкциите на ЕС, част от набор от мерки, предназначени да накажат Путин за инвазията в Украйна.

Руското външно министерство извика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер заради ситуацията, която Кремъл каза в понеделник, че е изключително сериозна.

“Литва не предприема едностранни мерки - тя прилага санкциите на ЕС”, каза Едерер.