/ Thinkstockphotos
Решението на Литва да ограничи транзита до Калининградска област е безпрецедентно и незаконно. До няколко дни руските власти ще направят сериозен анализ и въз основа на резултатите му ще изберат ответни мерки, заяви пред репортери в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Това решение е наистина безпрецедентно. То е нарушение на всичко. Разбираме, че това се дължи на съответното решение на Европейския съюз - санкциите да се разширят и върху транзита. Ние също смятаме това за незаконно“, подчерта той.

Говорителят на Кремъл заяви, че настоящата ситуация е „повече от сериозна“ и „изисква много задълбочен анализ, преди да се формулират каквито и да било мерки и каквито и да било решения“. „Този ​​задълбочен анализ ще бъде направен през следващите няколко дни“, добави Песков.

В отговор на въпроса дали в този случай може да се говори за блокада на руския регион, той потвърди: „Това е елемент от блокадата, разбира се“. В същото време Песков не отговори на въпроса дали Кремъл е получил предложения от властите в Калининград за възможни ответни мерки.

„Не мога да кажа. Сега, разбира се, ще трябва да се събират гледни точки от различни ведомства. Ще има междуведомствени мероприятия по този въпрос, за да се изработи обща позиция. Още веднъж повтарям: имаме нужда от сериозен, задълбочен анализ с цел разработване на решения за реагиране“, отбеляза прессекретарят на президента на Руската федерация. Говорителят на Кремъл също все още не е дал оценка на работата на федералните и регионалните власти в тази ситуация, като обясни, че е преждевременно да се прави това сега.

Както по-рано съобщи губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов, литовските железници са уведомили железниците на Калининградска област, че от 18 юни ограничават транзита на редица стоки от регионите на Руската федерация към анклава поради европейските санкции срещу Русия.