Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Българското правителство ще излезе с официална позиция против налагането на санкции на Унгария за нарушаване на върховенството на закона, с каквото решение излезе Европейският парламент миналата седмица. Това обявиха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след оперативно заседание на правителството, на което е било прието предложението на Обединените патриоти за изработване на тази позиция.

Унгария за решението на ЕП: Дребно отмъщение от страна на подкрепящите имиграцията политици

Миналата седмица ЕП реши да се задейства чл. 7 от Договора за ЕС срещу Унгария, което може да доведе до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС. Това се случи след внасянето на доклад от евродепутата Джудит Сарджентини, който определя атаките на премиера Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите като абсолютно несъвместими с основните принципи на ЕС.

Унгария обмисля правни действия срещу ЕП

Вицепремиерът Красимир Каракачанов определи решението на Европарламента за задействане на санкции спрямо Унгария като тенденциозно и прокарано по идеологически причини. По тази причина Патриотите предлагат, а правителството е съгласно, България да не подкрепи това решение. 

"Днес е Унгария, утре това се готви за Полша, един ден това може да се стовари срещу България", допълни Каракачанов.


ЕП задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

Решението за позицията на България е гласувано с консенсус, заяви от своя страна вицепремиерът Валери Симеонов, който работи най-активно от името на правителството за развитието на отношенията между България и Унгария.