Виктор Орбан
Виктор Орбан / БГНЕС
Унгария обмисля правни действия срещу решението на Европейския парламент да се започне наказателна процедура срещу страната заради нарушаване върховенството на закона. В същото време Полша и Чехия защитиха Унгария и Виктор Орбан, като заявиха, че ще блокират всякакви опити Будапеща да бъде лишена от глас в ЕС.

Унгария за решението на ЕП: Дребно отмъщение от страна на подкрепящите имиграцията политици

Правителството на Унгария ще реши в понеделник дали да предприеме правни стъпки срещу решението на Европейския парламент, обяви премиерът на страната Виктор Орбан.

В сряда тази седмица Европейският парламент гласува за започване на процедура по налагане на санкции на Унгария за нарушаване върховенството на закона.

ЕП задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

Пред държавното радио, Орбан поясни, че очаква сериозен правен дебат за решението. Лидерът на Унгария, който е един от най-силните опоненти на миграцията в ЕС, подчерта, че дните на настоящия парламент са преброени, тъй като през следващата година ще се проведат европейските избори.

Той разкритикува германския канцлер Ангела Меркел, след като тя в четвъртък призова страните членки да гарантират, че граничната агенция Фронтекс ще получи достатъчно власт за подпомагане спирането на нелегалната имиграция, което е в съответствие с плановете на Европейската комисия.

Унгария отхвърли критиките на ООН за миграционната си политика

„Значи планът е, ако Унгария не може да бъде принудена да приеме мигранти, трябва да й се отнеме правото да защитава границите си", коментира Орбан.

Междувременно Полша и Чехия обявиха категорично, че застават зад Унгария и че ще блокират всякакви опити Будапеща да бъде лишена от правото на глас в ЕС. Полското външно министерство заяви, че ще се противопостави на всякакви наказателни мерки, наложени от блока. "Всяка държава има суверенно право да прави вътрешни реформи, каквито смята за уместни", се казва в позиция  на министерството.

Действията, насочени срещу страни членки, служат само за задълбочаване на разделенията в ЕС, засилвайки вече съществуващата липса на доверие на гражданите в европейските институции", заявяват още от полското външно министерство.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш на свой ред каза, че правителството му стои зад унгарския премиер Виктор Орбан.

Европейските страни трябва да работят заедно, за да се справят с миграцията

"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу ЕС", каза Бабиш по повод гласуването в ЕП. "Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", посочи той.

Чехия и Полша са част от Вишеградската група, включваща още Словакия и Унгария. Срещу Полша също беше започната подобна наказателна процедура от Европейската комисия през 2017 г., но Унгария я блокира.