Може да пратят още наши войници в Афганистан
Може да пратят още наши войници в Афганистан / netinfo

Предложението за увеличено българско военно участие в Афганистан ще влезе в Министерския съвет в началото на следващата година. Това обяви след края на срещата на върха на НАТО в Рига българският военен министър Веселин Близнаков.

Той, заедно с външния министър Ивайло Калфин и началника на генералния щаб, бяха във водената от президента Георги Първанов делегация за участие във форума.

Намаляването на националните ограничения за всяка една от държавите, участващи в операцията на НАТО в Афганистан е важно, за да могат те да работят заедно добре, каза при пристигането си в София президентът Георги Първанов.

Националните ограничения са тези лимити, които съответните държави налагат върху силите си – например да не дават наряди нощем, да не излизат извън периметъра на даден град и други подобни.

Намаляването на тези ограничения и дори премахването им беше една от основните теми на приключилата в Рига среща на върха на страните от НАТО.

Там държавните и правителствени лидери обсъждаха освен представянето на войските на пакта в Афганистан, така също и разширяването му с приемането в бъдеще на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина.