Москва обвини Вашингтон, че е съсипал отношенията между САЩ и Русия
Москва обвини Вашингтон, че е съсипал отношенията между САЩ и Русия / БГНЕС, архив

Руското външно министерство обвини администрацията на Обама, че е унищожила отношенията с Москва в подготовката на изборите за президент в САЩ следващия месец, и днес изрази надежда следващите обитатели на Белия дом да бъдат по-добри, съобщи Ройтерс.

В коментар, който подчерта колко сериозно хакерският скандал и различията по Сирия и Украйна са навредили на отношенията между САЩ и Русия, говорителката на външното министерство Мария Захарова каза на пресконференция, че Вашингтон играе опасна игра.

Руската армия готова да гарантира безопасно изтегляне на бунтовниците в Алепо

"Наблюдаваме със съжаление как Вашингтон продължава да унищожава двустранните ни отношения", каза Захарова. "Русофобската пропаганда, идваща от най-високо ниво, започва да преминава границите."

Тя определи обвиненията на Белия дом, че Русия стои зад хакерската кампания срещу структури на Демократическата партия, като лъжа и обвини администрацията на Обама, че се опитва да накара американските избиратели да възприемат Русия като враг.

"Все повече смятаме, че отиващата си американска администрация прилага тактика на изгорената земя по отношение на двустранните ни връзки", каза тя, като поясни, че такъв подход е опасен и може да повлияе на международната стабилност.

САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия

Захарова също предупреди Вашингтон да помисли внимателно, преди да предприеме каквито и да било ответни действия по хакерския скандал, като намекна, че администрацията на Обама се подготвя да използва скандала като претекст за стартиране на свои кибер атаки срещу Русия.

Тя представи подробно опасенията на Русия за разгръщане на НАТО по границите й и обвини американски служители в Международния валутен фонд и Световната банка в опит да блокират фондове за свързани с Русия проекти. "Разбира се, ние сме наясно, че всички тези ходове се предприемат, за да служат на вътрешната предизборна организация в САЩ", посочи Захарова.

"Но никой не трябва да живее с илюзията, че може да оказва натиск върху Русия, нито сегашните власти в САЩ, нито хората, които ще ги заменят. Ние искаме да се надяваме силно, че новите ще бъдат по-умни от старите."

Източник: БТА