Московският кмет се скара на синоптиците за снеговалежите
Московският кмет се скара на синоптиците за снеговалежите / снимка: Reuters

Кметът на Москва Юрий Лужков разкритикува синоптиците за крайно неточната прогноза за количествата на снеговалежите в понеделник, съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на прессекретаря на градоначалника Сергей Цоя. Лужков предложил в подобни случаи да се търси лична отговорност на ръководството на метеорологичната служба.

Цоя посочил, че синоптиците прогнозирали за Москва в понеделник снежна покривка от около 1-2 сантиметра, а в действителност дебелината й била 12-15 см. Подобни грешки излизат доста скъпо на града и причиняват неудобства на московчани, тъй като налагат едновременното използване на 6000 снегопочистващи машини. Ако имаха достоверна информация за времето, снегът щеше да се почиства постепенно и нямаше да се създават проблеми за движението в града. Такива грешки са недопустими в бъдеще и не бива да стават системни, заяви прессекретарят.

Заради падналия сняг по московските пътища се образуваха задръствания с дължина близо 900 км, а столицата се оказа парализирана въпреки работата на общинските служби по почистването на пътните артерии, отбелязва Франс прес. Регистриран бе и рекорден брой пътно-транспортни произшествия - 2696, посочва БТА.

В началото на септември Лужков обяви, че столицата възнамерява да започне да предотвратява снеговалежите, като разпръсва облаците. Според московския кмет тази мярка ще спести на общината милиони долари, харчени сега за почистване на улиците от снега, допълва РИА Новости.