/ iStock/Getty Images

Земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер разтърси Североизточна Япония в близост до град Сома, префектура Фукушима в 23:41 ч. местно време, съобщи Японската метеорологична агенция. Малко по-късно имаше и втори трус, който е бил около 5,6.

Япония земетерсение
БТА

Издадено е предурпеждение за цунами. Властите призоваха гражданите да стоят далеч от бреговете на океана и всички големи водоизточници.

 



Трусът разлюля сгради. Според обществената телевизия Ен Ейч Кей трусът е засегнал префектурите Мияги и Фукушима. Около 2 милиона домове са останали без електричество.

 


Второто земетресение с магнитуд от 5,6 е било усетено малко по-късно. В префектура Фукушима много хора са били откарани в болница след първия трус.

Японският министър на промишлеността обяви, че АЕЦ „Фукушима Даичи“ е като цяло в добро състояние. Влакът стрела „Тохоку Шинкансен“, превозващ 100 души, е излязъл от релсите заради земетресението, но пострадали няма.

Япония земетерсение
БТА

Япония се намира в тихоокеанския "огнен пръстен" - дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн. Страната редовно е засегната от земетресения и има строги строителни разпоредби, с цел да гарантират, че сградите могат да издържат на силни трусове.

Тя продължава да е преследвана от спомена за подводното земетресение в североизточната част на Япония през 2011 г., което предизвика смъртоносно цунами и отприщи ядрената авария във „Фукушима“. В резултат на цунамито загинаха и изчезнаха около 18 500 души.

БГНЕС/БТА