Мощно торнадо взе 24 жертви в Оклахома
Мощно торнадо взе 24 жертви в Оклахома / снимки: Reuters

Торнадо удари американския щат Оклахома и взе 24 жертви, сред които и деца. Скоростта на вятъра по време на бурята е достигала 320 километра в час, стихията е била с широчина 3 километра и е продължила около 45 минути. Най-силно е пострадало предградието Мур на Оклахома сити с население 55 000 души.

В болница са настанени повече от 230 ранени, между които 45 деца. Някои от пациентите са в критично състояние, съобщава БТА.

Цели квартали на град Мур са изравнени със земята.

Първоначално беше съобщено за 51 жертви, но впоследствие властите в град Оклахома уточниха, че броят им е 24. Уточнението направи ръководителката на съдебномедицинската служба на града Ейми Елиът. Данните за повече жертви може би се дължат на това, че за някои смъртни смъртни случаи е било съобщено два пъти. Цареше голям хаос, каза Елиът. Тя допълни обаче, че е възможно изпод развалините да бъдат извадени още тела.

Мощно торнадо взе 24 жертви в Оклахома
netinfo

Президентът Обама обяви районите на Оклахома, пострадали от разрушителното торнадо, за зона на стихийно бедствие.

Властите предупредили жителите на Мур за наближаването на торнадото, 16 минути преди то да връхлети в 15.01 ч. местно време вчера (23.01 ч. българско време), предаде Ройтерс. Това означава, че хората са имали повече време от обичайното да се подготвят.

Предупрежденията биват отправяни средно между 8 и 10 минути преди връхлитането на торнадото.

Мощно торнадо взе 24 жертви в Оклахома
netinfo