МНС подозира, че убийството на Кадафи е военно престъпление
МНС подозира, че убийството на Кадафи е военно престъпление / снимка: Reuters

Главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо изрази сериозни подозрения, че смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи е военно престъпление, предаде Асошиейтед прес.

Окампо каза пред репортери, че е изпратил писмо до председателя на Преходния национален съвет на Либия, в което пита какви са плановете на правителството да разследва предполагаемите военни престъпления, извършени от всички страни, в това число от бунтовниците.

"Смъртта на Муамар Кадафи е един от въпросите, които трябва да бъдат изяснени. Трябва да е ясно какво се е случило, защото има сериозни подозрения за военно престъпление", каза Морено-Окампо. По думите му действията на МНС по въпроса за убийството на Кадафи и други военни престъпления ще зависят от действията на временното правителство на Либия, защото според Римския статут МНС се намесва, само ако националните власти не желаят или не могат да предприемат мерки.

Окампо каза, че кабинетът му работи в тясно сътрудничество с либийските власти не само по случая Кадафи, но и във връзка със сина му Сейф ал Ислям и бившия шеф на разузнаването Абдула Сенуси, които бяха заловени и са обвинени от МНС в престъпления срещу либийци, задържани заради участието им в протестите, допълва БТА.

Главният прокурор заяви също, че съдът е убеден в извършването на масови изнасилвания в Либия и се опитва да разбере кой ги е разпоредил. Той добави, че в следващия си доклада си през май идната година ще представи на Съвета за сигурност на ООН стратегията си за продължаване на разследването на вероятните военни престъпления.