Множество проблеми по европейския договор предстои да се решат
Множество проблеми по европейския договор предстои да се решат / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още има множество проблеми по европейския договор, на които тепърва трябва да бъде намерено решение, съобщи Ройтерс.

"Ние работим напрегнато, има нерешени проблеми, но всички полагат усилия", заяви Меркел при пристигането си тази сутрин за втория ден от срещата на върха на ЕС.

Първата среща на германският канцлер днес ще бъде с полския президент Лех Качински. Освен това тя ще се срещне на четири очи с лидерите на Великобритания, Холандия и Чехия, които също имат възражения по текста на предложения от германското председателство текст на европейския договор.

Чешкият министър-председател каза, че полският президент Лех Качински е "смразил" атмосферата на срещата на високо равнище на Европейския съюз, предаде БТА, като се позова на Чешката телеграфна агенция.

Според Тополанек, от думите на Качински на всички е станало ясно, че Полша няма никакво намерение да търси компромис. Качински предложи ключовият въпрос за промяна в системата за гласуване да бъде изваден от дневния ред и да бъде разгледан на специално заседание, съобщава ЧТК. Дори и страните членки да се съгласят с Качински, това не означава край на полските възражения, отбелязва чешкият премиер.