/ БГНЕС
Сблъсъци пред гръцкия парламент имаше днес по време на протеста срещу Договора от Преспа, съобщава гръцката телевизия SKAI TV, цитирана от БГНЕС.
 
Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи се опитаха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа
БГНЕС

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа
БГНЕС

Стотици хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площада и околните улици в сърцето на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.
 
Демонстрацията под надслов „Македония е Гърция“ започна мирно. Хората скандират обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. На плакати, развявани от протестиращите, се четеше „Македония е гръцка“, „Референдум сега“ и се чуваха скандирания „Този договор е предателство“.

Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент
 

 Според организаторите на протеста на площада пред сградата на гръцкия парламент са се събрали повече от прогнозираните 600 000 души, и заявиха, че броят на демонстрантите вероятно е около 1 милион.
 
За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите.

Гръцкият министър на отбраната подаде оставка. Ципрас поиска вот на доверие

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа
БГНЕС

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа
БГНЕС

Местните власти предупредиха, че се очакват сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите.
БГНЕС