Знаете ли, че името на островната град-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Със сигурност можем да го наречем и Перлата на Азия.
От една страна е модерен мегаполис с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. От друга страна – културно-исторически обагрен с мозайка от китайско, малайзийско и индийско влияние. Както и богата палитра от култури и езици.
Любопитен факт е, че в Сингапур дъвка можете да си купите само от аптека. Забраната им е въведена още през 1992 г. заради "неправилната им употреба като лепене по столове и маси". През 2004 г. е либерализирана и е разрешена продажбата само на лечебни дъвки в аптеките.
Храната в Сингапур е много популярна със смесицата от влияния от всички краища на Азия, която предлага, и то на много ниски цени. Може да ядете с вилица и лъжица, може и с клечки, а може и с ръце. Задължително опитайте пикантни чили раци, кая (смес от яйца и кокос, намазана върху филия). Може би най-популярното сингапурско ястие е лакса - супа от юфка в бульон от кокосово мляко и къри с миди или скариди. Задължително опитайте и отак - смляна скумрия, кокосово мляко, чили и подправки. Сладоледът, пък, може да бъде доста странен, но много вкусен - с червен фасул например.
Имайте предвид, че с разположението си почти на екватора, в Сингапур почти всекидневно, обикновено следобед, вали проливен дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса през деня и 25 през нощта.
Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.
От една страна е модерен мегаполис с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. От друга страна – културно-исторически обагрен с мозайка от китайско, малайзийско и индийско влияние. Както и богата палитра от култури и езици.
Любопитен факт е, че в Сингапур дъвка можете да си купите само от аптека. Забраната им е въведена още през 1992 г. заради "неправилната им употреба като лепене по столове и маси". През 2004 г. е либерализирана и е разрешена продажбата само на лечебни дъвки в аптеките.
Храната в Сингапур е много популярна със смесицата от влияния от всички краища на Азия, която предлага, и то на много ниски цени. Може да ядете с вилица и лъжица, може и с клечки, а може и с ръце. Задължително опитайте пикантни чили раци, кая (смес от яйца и кокос, намазана върху филия). Може би най-популярното сингапурско ястие е лакса - супа от юфка в бульон от кокосово мляко и къри с миди или скариди. Задължително опитайте и отак - смляна скумрия, кокосово мляко, чили и подправки. Сладоледът, пък, може да бъде доста странен, но много вкусен - с червен фасул например.
Имайте предвид, че с разположението си почти на екватора, в Сингапур почти всекидневно, обикновено следобед, вали проливен дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса през деня и 25 през нощта.
Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.
iStock/Getty Images