Панос Каменос
Панос Каменос / БГНЕС
Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос, коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас, напусна правителството. Това стана след среща между Каменос и Ципрас в Атина сутринта. Министър-председателят прие подадената оставка.
 
Причината за решението на Каменос е несъгласието му с подписания миналата година Договор от Преспа, с който се урежда продължаващия вече три десетилетия спор за името на Македония.

Македонският парламент реши и страната променя името си
 
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще поиска вот на доверие към своето правителство след подадената оставка от страна на военния министър. Дебатът по вота може да започне във вторник сутринта. По този начин вотът на доверие може да се проведе в сряда вечер, обяви председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис, цитиран от в. „Катимерини“.

Ако гласуваме вот на доверие на правителството, това ще означава, че подкрепяме Договора от Преспа“, заяви Панос Каменос. Той отново потвърди позицията си, че партията му не може да подкрепи споразумението и не е съгласна с документа, който съдържа термина Македония. Попитан дали „Независими гърци“ ще подкрепят протокола за членството на Македония в НАТО, той отговори категорично „не“.

Алексис Ципрас
Алексис Ципра / БГНЕС


Каква е причината гръцкият външен министър да подаде оставка
 
Лидерът на „Независими гърци“ отново спомена предложението си в Гърция да се проведе референдум заедно с изборите за Европарламент, като в бюлетината бъде включен и допълнителен въпрос, касаещ Договора от Преспа. По думите на Каменос документът не е нищо повече от едно предварително споразумение, което противоречи на конституцията, тъй като не е подписано от президента.

Каменос обаче призна, че само двама от членовете на партията му ще го подкрепят и ще гласуват срещу вота на доверие и срещу Договора от Преспа. Изявлението дойде по време на пресконференция след срещата му с премиера, съобщава в. „Катимерини“.

Партньор на Ципрас: Референдум за името на Македония или нови избори в Гърция
 
Политическата формация „Независими гърци“, която има седем депутати и осигуряваше на коалиционния си партньор СИРИЗА комфортното мнозинство от 152 гласа в 300-членния парламент, е силно разделена, посочва БГНЕС. Каменос обяви, че само заместник-министъра на отбраната Мария Колиа, която напуска кабинета заедно с него и депутатът Костас Кацикис, ще гласуват като него по време на вота.
БГНЕС