/ Thinkstock/Getty Images
Референдум за договора със Скопие или предсрочни парламентарни избори поиска лидерът на „Независими гърци” , по-малкият коалиционен партньор в управляващата коалиция на Гърция Панос Каменос.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Споразумението за името на бившата югославска република Македония е лошо. То няма да бъде приложено без да бъде взето мнението на гръцкия народ“, заяви категорично Каменос.

На извънредна пресконференция министърът на отбраната и лидер на „Независими гърци” Панос Каменос даде ясен знак, че е готов да блокира споразумението със Скопие, както и да свали от власт коалиционното правителство.

„Ние от „Независими гърци“ няма да позволим договорът за бъде ратифициран от парламента без мнението на гръцкия народ. Това може да се случи по два начина – референдум или извънредни парламентарни избори. Аз лично поемам отговорността”, посочи той.

Протестиращи в Солун: Македония е гръцка (СНИМКИ)

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не е склонен да свиква референдум по въпроса за договора за името Северна Македония, защото всички проучвания на общественото мнение показват, че над 70% от гърците не желаят в името да съществува думата „Македония”.
 
Протест и размирици в Гърция срещу споразумение за името на Македония

Панос Каменос настоява също за квалифицирано мнозинство от 180 гласа в 300 местния парламент при ратифицирането на договора. Последва изявление на кабинета на министър председателя, в което се заявява, че желанието на правителството е споразумението за разрешаването на проблема, който от години обременява външната политика да получи възможно най широко мнозинство в парламента.

Последва реакция и от лидера на най-голямата опозиционна партия в Гърция – „Нова демокрация”. В Туитър Кириакос Мицотакис загатна, че времето на Алексис Ципрас като министър председател е изтекло. В публикацията му пише:

„Вчера казах, че Ципрас си отива като премиер. Патетичният апел на партньора му Панос Каменос потвърждава категорично това. Единственото, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите“.

Македонският президент не подписа закона за ратификация на договора с Гърция

Отказвайки да коментира призивите на Панос Коменос, външният министър на Гърция Никос Коцияс заяви, че в гръцкия парламент има необходимото мнозинство за утвърждаване на договора за името на Македония. По думите му той е подписан не само с цел присъединяване на Македония към НАТО и ЕС, но и заради ползите, които носи за Гърция.