Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова направи първи коментар след скандала с поканата ѝ за откриването на 48-мото Народно събрание. 

Тя пожела на депутатите успех във всички области на тяхната работа в свое интервю за руската информационна агенция ТАСС в понеделник. 

„На 19 октомври ще се проведе първото заседание на 48-мото Народно събрание. Искам да пожелая на депутатите успех във всички области. Вярвам, че българският народ чака парламента и правителството, ако може да се формира, за да може да тушира ​​тежката социално-икономическа криза, която се развива в момента“, каза Митрофанова.

Отговаряйки на въпроси, дипломатът коментира споровете на българските политици около поканата й за първата тържествена среща

Посланикът на Украйна у нас с коментар за решението на партиите

"Имаше обща резолюция на Европейския парламент с препоръка руските посланици да се изолират максимално от официални политически контакти. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. България, от моя гледна точка надхвърли плана, като повдигна темата в пресата, да покани ли Митрофанова на първото заседание на парламента или не, цяла история, която много напомня на водевил. Гледането на това беше много интересно, въпреки че беше достатъчно за Българското външно министерство просто да препоръча на парламента да не изпраща покани, защото дипломатите винаги идват само с покана. Това вероятно се дължи на желанието да се отклони общественото внимание от трудната, ако не и критична политическа и икономическа ситуация в България. През последните седмици не се чу нищо за дебата за приоритетите в работата на новия парламент, не видяхме публично търсене на допирни точки между партиите, всичко се говори някъде под килима, но се говори за посланиците на Русия и Беларус.

Говорейки за двустранните контакти, Митрофанова обърна внимание на почти пълното им блокиране. 

"Мисля, че в двустранните отношения през следващите месеци не ни очаква нищо, отношенията, както и в други европейски страни, са блокирани. За съжаление положителните отношения, натрупани в продължение на много години, са замразени, надявам се не заровени.”

След срещата на партиите: Без реч на Зеленски на откриването на парламента

На икономическо ниво ситуацията е по-положителна, Русия остава на второ място сред търговските партньори на България, до голяма степен поради повишаването на цените на петрола и газа, но можем да говорим за определени тенденции. Не виждам големи и светли перспективи, но оставаме оптимисти“, подчерта дипломатът.

На 2 октомври в България се проведоха предсрочни парламентарни избори, партия ГЕРБ в коалиция със Съюза на демократичните сили СДС спечели 25,33% от гласовете, той получи 67 от 240 депутатски мандати. За коалиция "Продължаваме Промяната" са гласували 20,2% от избирателите, за ДПС - 13,76%, за партия "Възраждане" - 10,17%, за коалиция "БСП за България" - 9,3%, за блок "Демократична България" - 7,44 %, за сдружение „Български възход” – 4,62 %, осведомява своите читатели агенция ТАСС. 

В предсрочните избори за народни представители в 48-ото Народно събрание на България участваха 39,41% от гласоподавателите - 2 501 963 души, което е рекордно нисък показател за избирателна активност.

В момента се провеждат неофициални консултации между политически сдружения в опит за съставяне на парламентарно мнозинство и ново правителство. Въпреки това, според експерти политиците няма да могат да се разберат и е много вероятно служебното правителство на страната да продължи да работи и да подготвя нови предсрочни избори.
ТАСС