Поводът за изказването му е 27-та годишнина от геноцида в Сребреница
Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната европейска история, заяви по повод годишнината от клането в Сребреница (Босна и Херцеговина) председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава вестник "Дневни аваз". Тази трагична годишнина ни напомня, че трябва да продължим да работим заедно за мир в Европа и Босна и Херцеговина да стане част от ЕС, заяви Мишел.

По повод 27-та годишнина от геноцида в Сребреница Шарл Мишел написа в Туитър: "27 години от геноцида в Сребреница - един от най-мрачните моменти в модерната европейска история. Нашите сърца и мисли са с жертвите и техните семейства. Тази трагична годишнина ни напомня, че трябва да продължим да работим заедно за мир в Европа и Босна и Херцеговина да стане част от ЕС".

В Босна и Херцеговина забраниха отричането на геноцида в Сребреница

В Сребреница днес се отбелязва 27-та годишнина от геноцида, извършен на 11 юли 1995 г. В Мемориалния център Поточари ще бъдат погребани тленните останки на 50 жертви от геноцида. Автобуси от цяла Босна и Херцеговина пристигат днес в Сребреница, съобщава вестник "Дневни аваз". В 11 часа в Мемориалния център Поточари ще започне възпоменание за жертвите, на което към присъстващите ще се обърнат редица официални лица.
 
През юли 1995 г. босненските сръбски войници отделят най-малко 8000 босненски мъже и момчета мюсюлмани от съпругите им, от майките и сестрите им, преследват ги и ги избиват в горите около Сребреница. Телата на жертвите са погребани в множество масови гробове в опит да бъдат скрият доказателствата за престъплението.

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид по време на войната в Босна

Новоидентифицираните жертви всяка година се погребват отново в Мемориалния център Поточари на 11 юли. Досега са намерени и погребани тленните останки на повече от 6600 души. 

Международното правосъдие призна събитията в Сребреница за геноцид, а през 2009 г. Европейският парламент прие Резолюция за Сребреница, в която призова държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани да отбелязват 11 юли като Ден в памет на геноцида в Сребреница. Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич и военният им предводител Ратко Младич са осъдени на доживотен затвор заради клането.
БТА