/ iStock/Getty Images
В Държавен вестник на Босна и Херцеговина във вторник бяха публикувани измененията и допълненията в Наказателния кодекс на страната, с които се забранява и наказва отричането на геноцида и възхвалата на военни престъпления, и от 28 юли той влиза в сила, съобщава босненският сайт Кликс.

Според информациите в интернет страницата на Службата на върховния международен представител законът влиза в сила осем дни след публикуването му на сайта на службата или един ден след публикуването му в Държавен вестник, в зависимост от това, коя от тези дати е първа.

Погребаха 19 новоидентифицирани жертви от клането в Сребреница през 1995 г.

Върховният международен представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, чийто мандат изтича, наложи на 23 юли изменения в наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, с които се забранява и криминализира отричането на геноцида в Сребреница.

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид по време на войната в Босна

В отговор лидерите на политическите партии от Република Сръбска взеха решение сръбските представители в институциите на Босна и Хереговина - в председателството, правителството и парламента, да не участват във взимането на решения. На практика това означава, че сръбските представители няма да се оттеглят от институциите, но няма да участват в работата и да взимат решения, докато не се реши въпросът с наложения закон за забрана на отричането на геноцида в Босна и Херцеговина.
БТА