Милиони богомолци се стичат във Ватикана за канонизирането на Йоан Павел II
Милиони богомолци се стичат във Ватикана за канонизирането на Йоан Павел II / Reuters

Над два милиона богомолци се очаква да пристигнат в Рим за обявяването на папа Йоан Павел II за блажен на 1 май във Ватикана. Туристическите агенции вече едва смогват да им намерят подслон, а цените в хотелите растат главоломно.

Ще има най-малко "два милиона, два милиона и половина" богомолци, прогнозира кардинал Мартинс, префект на Конгрегацията на Ватикана за делата на светците. Именно той следеше първите етапи от процеса по канонизирането на харизматичния полски папа, който почина на 2 април 2005 г.

"Веднага след съобщението, че ще бъде обявен за блажен, резервациите рязко се увеличиха", съобщиха и от организацията, представляваща около 500 хотели в италианската столица, които предлагат около 80 000-90 000 стаи от общо разполагаемите 150 000. Растат и цените за стаи в хотелите - нощувката в хотел с две звезди вече струва 330 евро (вместо 100), а стая в четиризвезден хотел излиза 1760 евро (вместо 530).

Според прогнозите броят на богомолците в Рим на 1 май да бъде приблизително равен на броя на тези, които присъстваха на погребението на папата. Тогава в столицата на Италия се събраха близо три милиона души.