/ БГНЕС
Министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис обеща да защитава суверенитета на Гърция пред лицето на нарастващия ревизионизъм на Турция, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
 
В разговор с Борхе Бренде, президент на Световния икономически форум, Мицотакис подчерта, че Гърция винаги ще се стреми „да поддържа каналите за комуникация отворени“ със съседката си Турция.
 
„От друга страна, ако президентът [Реджеп Тайип] Ердоган смята, че няма да защитавам суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да заявявам пред международната публика, че Турция се държи като ревизионистка сила, тогава той греши“, предупреди Мицотакис.
 
„Това поведение е напълно неприемливо“, допълни гръцкият лидер, като разкритикува Анкара за продължаващите прелитания на турски изтребители над островите в Егейско море.  „Ще повдигам този въпрос винаги, когато мога, докато Турция не промени поведението си“.
 
В началото на седмицата Ердоган обяви, че няма намерение да се среща отново с Мицотакис, след критиките на гръцкия лидер към Турция при неотдавнашното му посещение в САЩ.
 
Kathimerini