/ ThinkStock/Getty Images
Международен екипаж излетя от Флорида с реактивен самолет "Гълфстрийм Джи-650-И Ар" за околосветски полет с пресичане на Северния и Южния полюс, съобщи ТАСС.

Полетът "One More Orbit" (Още една орбита) започна от космическия център "Джон Кенеди" в 9.32 ч. Точно в този час преди 50 години от космодрума Кейп Канаверал е изстрелян корабът "Аполо 11" с астронавтите, които първи стъпват на Луната.
 

На борда на реактивния самолет са бившият астронавт Тери Въртс и британският летец Хамиш Хардинг. Те ще прелетят над Северния полюс и ще кацнат в Нур Султан за зареждане с гориво. Там към тях ще се присъедини летец-космонавтът Генадий Падалка, с който Въртс е работил на Международната космическа станция (МКС). В екипажа са още шестима души от Великобритания, Германия, Дания, Полша, Украйна и Република Южна Африка. 
 

Следващото кацане ще е на остров Мавриций, след което предстои дълъг полет през Южния полюс до град Пунта Аренас в Чили. За презарежданията са предвидени по 45 минути. Екипажът ще се постарае да ги съкрати до 30 минути.
 

Целта е самолетът да кацне във Флорида на 11 юли и полетът на разстояние от 40 200 км да продължи около 48 часа със скорост 838 км/ч. Сегашният рекорд е поставен през 2008 г. Той е 52 часа и 32 минути.
 

Генадий Падалка е абсолютен рекордьор по общо пребиваване на орбита - 878 дни, 11 часа, 29 минути и 24 секунди. А Тери Въртс планира да заснеме документален филм за полета.
БТА