Меркел се обяви за експулсиране на бежанци дори при условна присъда
Меркел се обяви за експулсиране на бежанци дори при условна присъда / БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел се обяви за по-строги правила за експулсиране на търсещи убежище, осъдени от германския съд, които да разрешават експулсирането на получилите дори условни присъди, предадоха ТАСС и Франс прес.

При сегашното законодателство търсещите убежище биват връщани принудително в страните им само ако са осъдени на поне 3 години затвор, при положение че няма риск за живота им по родните им места.

Меркел обеща да намали "видимо" пристигащите в Германия бежанци

Ако бежанци извършат престъпление, което се наказва дори с условна присъда, правото им на пребиваване трябва да се отнема, заяви Меркел на пресконференция след края на партийно заседание в Майнц. Това се казва и в изявлението, прието от ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) в Майнц.

Ръководството на ХДС се обяви и за ограничаване на броя на пристигащите в Германия бежанци, като посочи, че предвид непрекъсващия поток от мигранти, държавата и обществото се оказват пред предизвикателства, с които може да не се
справят.

Меркел: При правилни действия притокът на бежанци е шанс за Германия

Предложението ще бъде обсъдено с коалиционните партньори на ХДС и ще трябва да бъде одобрено от парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

През новогодишната нощ бяха извършени отвратителни престъпления, които изискват решителен отговор, подчерта Меркел. Промените в законодателството ще са в интерес както на германските граждани, така и на повечето бежанци, уверена е германската канцлерка.

Около 1000 младежи, повечето от които "с арабска или северноафриканска външност", се събраха на площад в Кьолн близо до катедралата и гарата. След това те се разделиха на малки групи и извършиха нападения срещу жени. Досега в полицията са постъпили около 200 оплаквания от потърпевши, които съобщават за посегателства, изнасилвания, оскърбления и грабеж. Над 100 подобни оплаквания са подадени и в полицията в Хамбург. Не е известно дали случаите в двата града са свързани.

31 заподозрени за сексуалното насилие в Кьолн, 29 от тях са чужденци

От 31 временно задържани за разпит след новогодишните нападения 18 са били търсещи убежище, но е имало и двама германци и американец. Никой от задържаните засега не е обвинен в извършване на сексуални посегателства и разследването продължава.

Източник: БТА