Германските правоохранителни органи задържаха двама мъже, заподозрени във връзка с нападенията над жени в Кьолн през новогодишната нощ, съобщи ТАСС. У тях са намерени мобилни телефони с видеокадри, заснети непосредствено по време на събитията в Кьолн, на които са запечатани нападения срещу жени. Съобщава се, че става дума за мъже с миграционно минало. Полицията засега не е потвърдила тези данни.

В момента правоохранителните органи водят следствия срещу 21 заподозрени за новогодишните сексуални посегателства на площада пред гарата и прочутата кьолнска катедрала. До момента в полицията в града са постъпили над 120 оплаквания от потърпевши, в които освен за опипвания има и по-сериозни обвинения за оскърбления, грабежи и изнасилвания. Полицията в Хамбург разследва 70 такива писмени оплаквания. Там в разследванията се е включила и прокуратурата.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

По-рано днес германското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс и Франс прес, съобщи, че са идентифицирани 31 заподозрени за сексуалното насилие срещу жени през новогодишната нощ в Кьолн. 29 от тях са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, съобщи говорителят на ведомството Тобиас Плате.

Голямата част от документираните през въпросната нощ 32 престъпления са свързани с кражби и нанесени телесни повреди. Три са за сексуално насилие.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да даде решителен отговор на поредицата атаки срещу жени в Кьолн и други градове в страната, които разпалиха ожесточени дебати за нейната политика към мигрантите и бежанците.

Ангела Меркел настоява за провеждане на всеобхватно разследване на събитията в Кьолн и за наказване на престъпниците, каза на брифинг за журналисти в Берлин правителственият заместник-говорител Георг Щрайтер, цитиран от ТАСС.

Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн

"За канцлера е важно да излезе наяве цялата истина за тези събития, нищо да не се потулва, нито да се разкрасява", каза той. Преди да се правят изводи обаче трябва да се изчакат резултатите от разследването. Иначе ще бъде нанесена вреда на Германия като правова държава и на бежанци, които нямат никаква вина, "които търсят закрила у нас", подчерта говорителят.

"В случая става дума, на първо място, не за бежанци, а за престъпници", подчерта той.

А вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел каза в интервю за в. "Билд", че събитията в Кьолн налагат разглеждане на всички възможности за експулсиране в родината им на всички кандидати за убежище, извършили правонарушения.

"Ще кажа така: не трябва да има толерантност спрямо престъпници и сексуални нападения. Ние сме в дълг пред гражданите на Германия и огромната част от порядъчни бежанци", отбеляза той. Според него процедурите по експулсиране трябва да протичат възможно най-бързо и ефикасно. Ако някоя държава, например в Африка, откаже да приеме обратно "осъдени или получили отказ за приемане търсачи на убежище" във ФРГ, то властите на съответната страна трябва да бъдат поставени пред избор: "Или вие поемате отговорност за своите граждани, или ние съкращаваме помощта за вас", посочи Габриел.

Разгонената мъжка глутница в Германия

"Защо германските данъкоплатци трябва да плащат за чуждестранни престъпници?", попита риторично вицеканцлерът. Той изрази мнение, че перспективата да се окажат зад решетки в собствената си родина ще подейства на потенциалните правонарушители много по-силно, отколкото заплахата да лежат в германски затвор.

Вътрешният министър Томас де Мезиер каза в интервю за днешния брой на в. "Райнише пост", че събитията в Кьолн налагат засилване на мерките за сигурност и увеличаване на броя на видеокамерите за външно наблюдение в местата за събиране на много хора, както и въвеждането на строги наказания. "От само себе си се разбира, че чужденци, извършили сериозни правонарушения в Германия, трябва да бъдат експулсирани от страната, подчерта министърът. В момента проучваме необходимостта от сериозни промени в законодателството", подчерта министърът.

Междувременно словашкият премиер Роберт Фицо поиска извънредна среща на върха на Европейския съюз след вълната от атаки.

Източник: БТА