/ iStock/Getty images
Мексиканските власти са арестували петима души по подозрение, че са замесени в отвличането на четиримата американски граждани, двама от които бяха убити, съобщиха официални лица.

Прокурорът на щата Тамаулипас, където е извършено престъплението, съобщи в Twitter, че е изпълнена заповед за задържане на петима души за престъпленията отвличане и убийство.

Това са същите петима мъже, които са били оставени с вързани ръце на улицата от предполагаеми членове на картела от Персийския залив, съобщи за АФП източник от прокуратурата.

В четвъртък местните медии публикуваха изявление, за което се твърди, че е от картела от Персийския залив, в което се казва, че групата "се извинява" за инцидента. В него се казва, че групата е решила да предаде убийците на двамата отвлечени американци на властите, тъй като те са действали без разрешението на своите шефове от картела.

Четиримата отвлечени са били заплашени с пистолет, след като в петък са пресекли границата в страдащия от престъпност щат Тамаулипас, очевидно за да може единият от тях да си направи козметична операция.

Двамата оцелели, единият от които е получил огнестрелна рана в крака, са върнати в Съединените щати във вторник през сухопътен граничен пункт, часове след като са били спасени

Телата на двамата загинали американци бяха репатрирани в четвъртък, съобщиха властите. Мексиканските власти смятат, че трафикантите на наркотици са ги взели за съперници и са стреляли по тях, когато са се опитали да избягат.

При престрелката е бил убит и един мексикански минувач. По-рано прокуратурата съобщи за ареста на друг заподозрян, който е охранявал пленниците.
БГНЕС