/ Gulliver/Getty Images
"Заплахите" на Украйна да възобнови ядрената си програма до голяма степен са причината за "специалната военна операция" на Москва, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Една от причините за провеждането на "специалната военна операция" бяха "заплахите" от страна на украинските лидери, които намекваха за възобновяване на ядрената програма, от която Киев се отказа по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., написа настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в съобщение в социалната мрежа VK.

"Какво виждаме в контраст до собствените си граници? Бедни марионетки от непълноценна държава, които сега горчиво плачат за решението, взето по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., да изтеглят ядрения арсенал, разположен на тяхна територия и наследен от СССР", заяви Медведев след изявления, описващи процеса на присъединяване на Южна Африка към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

По-късно Медведев заяви, че украинците винаги са възприемали присъединяването на Киев към международния договор като принудителна стъпка, решена "под суровия натиск на Вашингтон", като добави, че това е така, въпреки че Украйна "не е имала средства да поддържа "мощта" (на ядрените оръжия), която са ѝ се е паднала случайно".

Той каза още, че украинските лидери - от бившия президент Леонид Кравчук до настоящия Володимир Зеленски, са изразявали мнение, че "с удоволствие биха го използвали (ядрените оръжия) срещу нас (Русия) и собствените си граждани (украинците)".

Меморандумът от Будапеща е подписан от Украйна, Русия, Обединеното кралство и САЩ на 3 декември 1994 г., за да предостави на Украйна гаранции за сигурност във връзка с присъединяването ѝ към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Меморандумът е поставен под съмнение от Зеленски, който заяви, че Украйна три пъти се е опитвала да свика консултации с държавите-гаранти в рамките на формата, като той е провел и четвърти опит по време на речта си на годишната Мюнхенска конференция по сигурността на 19 февруари.

"Инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. На министъра на външните работи е възложено да ги свика. Ако те не се проведат отново или резултатите от тях не гарантират сигурността на страната ни, Украйна ще има пълното право да смята, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 г. са поставени под съмнение", казва Зеленски по време на речта, според стенограма на The Kyiv Independent.
БГНЕС