Медведев ще е най-младият президент, ако спечели
Медведев ще е най-младият президент, ако спечели / снимка: БГНЕС
Смятаният за сигурен победител в президентските избори в Русия Дмитрий Медведев ще бъде най-младият държавен глава след 1917 година. 17 години лично и професионално приятелство свързва отиващия си и новия руски президент.

42-годишният Дмитрий Анатолиевич, съгражданин на сегашния държавен глава Владимир Путин, е роден на 14 септември 1965 година в Санкт Петербург, тогава още Ленинград в състава на Руската съветска федеративна социалистическа република. Новият президент е израснал в семейството на професор и преподавателка в местния Педагогически институт. Единственото дете в семейството израства с учебниците, после в университета, освен на лекциите по право, обръща внимание и на спорта – занимава се с вдигане на тежести. На 23 години по свое собствено решение е кръстен в един от православните храмове на родния си град, което за далечната 1988-а не е често срещано явление.

Дмитрий Медведев е непоправим почитател на хардрока – колекционира записи на „Дийп Пърпъл”, „Блек Сабат” и „Лед Цепелин”. Едва преди девет години новият държавен глава на Русия идва на работа в Москва – като заместник-ръководител на администрацията на руското правителство.

Днес Медведев се появи пред избирателната секция заедно със съпругата си Светлана, която е неговата ученическа любов. След като пусна бюлетината си той се пошегува с чакащите го репортери, обяснявайки че е доволен от настъпващата пролет и доброто време след последните дъждове.

Новото първо семейство на Русия има един син – 12-годишният Иля, и живее в апартамент от 368 квадрата.